6 aug. 2015

Untold..... Cluj-Napoca......Romania


Cluj-Napoca a fost pentru 4 zile gazda ospitaliera a festivalului de muzica Untold, care desi aflat la prima editie a reusit sa impresioneze pozitiv pe toata lumea.

Chiar daca festivalul s-a incheiat de cateva zile bune, ecourile acestuia continua sa se auda in Romania si in intreaga lume si asta nu poate decat sa ne bucure si incante. Si ca la orice eveniment desfasurat in Cluj-Napoca si in Romania, totdeauna se gasesc si carcotasi care cauta sa vada doar lucrurile negative, pe principiul "sa moara capra vecinului", ei uitandu-se mai mult la paiul din ochiul altuia decat la barna din ochiul lor.

Lasand la o parte micile deficiente de organizare, iminente pentru un festival de o asemenea anvergura si aflat la prima editie, plusurile pe care acest festival le-a adus si le va aduce in continuare pentru Cluj-Napoca si Romania sunt mult mai numeroase si cred ca merita ca acestea sa fie scoase in evidenta mult mai tare, decat cele negative. Sigur ca e bine sa fie mentionate si aspectele mai putine neplacute astfel ca la urmatoarea editie acestea sa fie ajustate si sa nu mai existe.

Sigur ca rivalitatea deja simtita in Cluj-Napoca intre cele 2 festivaluri Electric Castle si Untold Festival isi pune deja amprenta in articolele din presa, dar acest lucru daca este corect prezentat nu poate decat sa duca la o impuls pozitiv si mai mare pentru cei care organizeaza cele 2 festivaluri si la o crestere bine venita a calitatii acestora.

Cu toate ca Cluj-Napoca era considerat pana in acest moment orasul cel mai multicultural dezvoltat din Romania cu cele mai bune relatii interetnice, fiind prezentat nu de putine ori ca un veritabil model de multiculturalism in Romania si in Europa, Cluj-Napoca nu a fost niciodata pana in prezent un oras turistic.

Ce s-a intamplat in cele 4 zile de Untold cand in Cluj-Napoca au venit foarte multi straini doar pentru acest festival ne face sa credem ca Cluj-Napoca poate sa devina cu adevarat un oras turistic, avand un potential urias in acest sens.

Chiar daca unii se grabesc sa acuze Primaria si Consiliul Local de sprijin in organizarea Untold, daca luam in considerare ca cu o contributie de numai 400.000 euro (cat am inteles din presa ca au contribuit autoritatile locale la acest festival) s-a reusit o mediatizare extraordinara pe toate canalele in Romania dar mai ales in lume, a orasului Cluj-Napoca si a Romaniei mi se pare fantastic. Nu cred ca cineva ar putea sa faca o promovare internationala atat de reusita si de directa  cu un buget de 400.000 euro si sa si aiba un impact atat de mare intr-o perioada ata de scurta. Si mai cred ca din tot ce a dat plus acest festival pentru Cluj-Napoca si Romania, cel mai important aspect este reclama pozitiva  internationala de care atat Cluj-Napoca a avut parte cat in primul rand Romania. Si cand spun Romania ma refer la faptul ca mare parte din artistii care au aparut pe scena au rostit in mare parte doar numele tarii Romania si au fluturat steagul Romaniei.
Sigur ca festivalul in cele 4 zile efective a creat si nemultumiri si disconfort in randul clujenilor si multi au fost nemultumiti de faptul ca locatia aleasa pentru festival nu le-a permis sa se plimbe in perioada respectiva in parcul central, acestora o sa le prezint doar 2 evenimente modiale care au loc in fiecare an in 2 tari diferite, care se produc in orase si care perturba serios "linistea" urbei respective, dar nimeni dintre localnici nu este deranjat de acest aspect intrucat cunosc foarte bine care sunt plusurile pe care le aduc evenimentele respective pentru comunitatea lor. 


Este vorba de :
- cursa de Formula 1 din Canada,  care se desfasoara in cel mai mare parc din Montreal.

si

- cursa de Formula 1 de la Monaco, care este o cursa stradala 


Sigur se vor gasii unii si vor spune ca acolo e altceva si ca nu suporta comparare, eu le-as spune ca, din contra, evenimentele sunt similare si suporta comparatie si merita ca 4 zile Cluj-Napoca "sa nu doarma" pentru un plus ulterior de imagine, bani la buget, turisti, taximetristi fericiti, hotelieri prosperi si multe multe alte avantaje.

Sper ca autoritatile locale, toate cate au fost implicate la acest festival si care s-au mobilizat exemplar si au dat dovada de mare profesionalism pe durata Untold Festival, sa aiba capacitatea sa duca mai departe si sa sporeasca acest plus de imagine pe care Cluj-Napoca si la castigat acum.

Untold.........See you in 2016!
 
Si parerea mea conteaza!

4 comentarii:

 1. Exemplele aduse de tine nu sunt bune, pentru că nu poți compara o cursă de Formula 1 cu un festival. Cursele și calificările se țin după masă, iar festivalul a durat 96 de ore, non stop. Ți se pare normal că un concert în centrul Clujului se ține până la ora 5 dimineață și se încheie cu foc de artificii care se aude și la capătul celălalt al orașului? Eu stau pe Kogălniceanu și în fiecare seară m-am trezit din cauza focurilor de artificii. Nici nu pot să imaginez cum a fost pentru cei care trăiesc în apropierea parcului central. Plângeți pe facebook că cei deranjați de zgomot sunt niște hateri, dar voi ce sunteți, nu niște hateri care urăsc pe cei care nu gândesc la fel ca voi?

  RăspundețiȘtergere
 2. Tocmai asta ziceam ca suporta comparatie intrucat la cursele de formula 1 agitatia tine cam 7 zile, cu multe antrenamente si evenimente extrasportive (concerte, spectacole, etc) si in plus toate foarte galagioase cam 18 h din 24/zi pe durata a 5-7 zile.
  In plus, de regula in marile orase ale lumii cei care doresc sa traiasca in centrul unui oras, unde de regula si agitatia este mult mai mare, trebuie sa-si asume acest risc cand au luat decizia de a se muta intr-o astfel de zona. Zonele centrale ale marilor orase nu sunt de regula pentru locuit..... posibil ca in timp sa se inteleaga si la noi in Romania acest aspect. In plus Cluj-Napoca ca si configuratie si incadrare in zona nu permite sa organizezi un astfel de festival inafara lui, intrucat ori cat de mult ai dori nu vei putea face inafara orasului o infrastructura necesara pentru un rulaj de 300.000 de persoane pe 4 zile, sau ai putea dar cu costuri foarte foarte mari, dar atunci nu va mai fi rentabil evenimentul.......

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu nu m-am mutat în centrul Clujului, eu m-am născut aici. Bunicii mei s-au mutat în acest apartament în a doua parte a anilor 40. Atunci orașul a avut cam 100 de mii de locuitori. Atunci cartierul Donath (actualul Grigorescu), zona parcului central, strada Racoviță și cartierul Andrei Mureșanu erau zonele de lux ale orașului. În fiecare oraș european zonele centrale sunt cele mai căutate și cele mai scumpe deci nu este adevărată afirmația că nu sunt de regulă pentru locuit. Iar cele 300 de mii de oameni în realitate sunt 60 de mii, deci nu e un număr atât de mare. Toate festivalele mari sunt ținute în afara orașelor și ei au grijă, să construiască infrastructura necesară. Festivalul Sziget, care e mult mai mare decât Untold, este organizată pe o insulă la marginea Budapestei. Nici acolo n-a existat infrastructură, dar au avut grijă de asta. La Untold nu festivalul era problema, ci faptul că au încălcat dreptul omului la liniște, care e garantată prin lege. Dacă toate concertele ar fi luat sfârșit cel târziu la ora 24, n-ar fi fost nici o problemă. Dar dacă omul se trezește brusc la ora 5 dimineață din cauza focului de artificii, nu poți să aștepți să fie înțelegător. Asta e povestea mea nespusă. Oare cei care stau lângă parc ce povești au?

  RăspundețiȘtergere
 4. Am fost prezent la multe dintre concertele din cadrul festivalului. Recunosc, nu sunt fan al muzicii din butoane, dar m-a bucurat ca, in sfarsit, dupa 4 ani de la darea in folosinta, s-a umplut Cluj-Arena la un eveniment contra-cost. Pentru ca anul trecut a fost Forza ZU, dar acolo a fost intrare libera. Am si eu mici observatii: cu toate ca sistemele de sonorizare au fost foarte performante, uneori s-a exagerat cu frecventele joase. E clar ca la distante mari se propaga numai frecventele sub 1.000 Hz, asa ca prin cartierele Clujului sunt convins ca s-a auzit doar bum-bum-bum. Betonul de pe Cluj Arena vibreaza foarte puternic la anumite frecvente. Parerea mea e ca trebuiau filtrate acele frecvente. Sunt convins ca nu ar fi afectat spectacolul, dar sigur ar fi imbunatatit auditia celor din tribune. Pentru ca nu toata lumea a stat pe arena. Eu zic ca este loc de imbunatatiri. Focurile de artificii au fost mult prea zgomotoase la "ore mici". Se puteau utiliza doar cele mai silentioase,
  Un lucru e sigur, comunitatea are de castigat de pe urma evenimentelor de anvergura, deci trebuie sa continue. Dar trebuie unele corectii facute pentru anii viitori.
  P.S. Nu stiu cum se desfasoara evenimentele in Montreal, dar stiu ca Montrealul acopera o suprafata foarte mare, deci nu se poate compara cu Clujul, care este inghesuit intre 2 dealuri.

  RăspundețiȘtergere