21 apr. 2015

Mijloace de plata moderne (POS-uri) obligatorii la toate firmele

Este stiut faptul ca in orice tara evaziunea fiscala este direct proportional si cu numerarul aflat in circulatie. Cu cat numerarul este mai mare cu atat si evaziunea fiscala este mai ridicata.
 
In Romania numerarul aflat in circulatie este in prezent la cea mai mare cota existenta in istorie, sigur ca si evaziunea fiscala este la cote foarte ridicate, dupa cum o arata institutiile statului.
 
In vederea reducerii evaziunii fiscale, Guvernul a luat pana la urma in considerare numeroasele propuneri venite dinspre mediul de afaceri si dinspre societatea civila si a introdus prevederi legislative prin care se restrictioneaza semnificativ operatiunile cu numerar realizate de firme cat si de persoanele fizice. In acest context coroborat cu actiunile binevenite ale ANAF de verificare a comerciantilor in ce priveste respectarea legislatiei privind eliberarea bonurilor fiscale si introducerea loteriei bonurilor fiscale, este de asteptat ca evaziunea fiscala sa se reduca semnificativ (primele semnale care indica incasari suplimentare la buget sunt datatoare de sperante)
 
Pe langa aceste masuri cred ca este necesar si util si ca toate firmele care activeaza in domeniul comertului cu amanuntul sa detina un POS, un mijloc de plata modern.... Nu putine sunt situatiile cand vrei sa cumperi ceva de la un magazin de cartier sau printr-o comuna pe la tara si nu poti sa achiti cumparaturile decat cu cash.
 
Exista o prevedere legislativa (OUG 193 din 2002) in care exista obligativitatea ca toate firmele din domeniul comertului cu amanuntului si care realizeaza vanzari peste 100.000 euro sunt obligate sa detina un POS, insa in realitate acest lucru se intampla in foarte putine situatii. Sigur ca multe magazine poate nu faceau in acte 100.000 euro, dar cum in contextul marcarii cat de cat mai reale a veniturilor, s-ar putea si ca veniturile contabilizate sa creasca semnificativ si chiar sa depaseasca 100.000 euro. La prima vedere suma pare mare, dar daca analizam pe zi ar fi o vanzare de aproximativ 1.300 lei, lucru deloc imposibil.

Poate nu ar fi rau ca ANAF sa intreprinda controale si pe aceasta linie, de a verifica detinerea de catre firmele din domeniul comertului cu amanuntul a mijloacelor de plata moderne.

Avand in vedere ca actul normativ este in vigoare din 2003, consider ca se impune ca acest act sa fie amendat astfel ca toate firmele indiferent de vanzarile realizate sa fie obligate sa detina un POS.Si parerea mea conteaza!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu