25 ian. 2013

Soc si groaza pentru microintreprinderi!

          Fara un studiu de impact si fara consultari cu mediul de afaceri Guvernul Ponta a schimbat peste noapte regimul de impozitare a microintreprinderilor (firmele cu venituri anuale pana in 100.000 euro). 

Daca pana acum o firma cu venituri sub 100.000 euro si numar de angajati intre 1 si 9 putea opta pentru aplicarea unui impozit de 3% la veniturile realizate in detrimentul impozitului pe profit, incepand cu 01 februarie 2013, prin "grija" deosebita  pentru IMM-uri a Guvernului Ponta, plafonul pentru microintreprinderi  s-a redus de la 100.000 euro la venituri de 65.000 euro si deasemenea s-a eliminat obligativitatea existentei unui numar de angajati intre 1 si 9.  In plus firmele cu venituri sub 65.000 euro sunt obligate sa fie microintreprinderi, nemaexistand posibilitatea optarii pentru impozit pe venit (microintreprindere) sau impozit pe profit.
         
Aceste modificari facute peste noapte in ce priveste microintreprinderile are efecte total nefaste atat asupra mediului de afaceri (intreprinderilor mici) cat si a bugetului de stat, astfel:
  • multe firme care realizau venituri intre 65.000 euro si 100.000 euro se vor inchide
  • inchiderea acestor firme va mari numarul de someri si asa destul de mare
  • la o firma mica cu venituri pana in 100.000 euro si cu activitate diferita de servicii este foarte usor sa controlezi rezultatul impozabil, astfel ca de la firmele cu venituri intre 65.000 euro si 100.000 euro daca pana acum Statul lua un impozit, de acum aceste firme vor realiza doar pierderi si astfel nu vor plati nici macar acel impozit minim care il plateau cand erau microintreprindere.
  • Pentru ca majoritatea microintreorinderilor aveau cate un angajat pentru a indeplini una din conditiile obligatorii de afi microintreprindere, eliminarea conditiei existentei unui numar de angajati intre 1 si 9 va conduce la inchiderea contractelor de munca existente la microintreprinderi (vor lucra doar asociatul, administratorul si de ce nu contabilul care oricum ii bun la toate) care totusi aducea la buget niste sume de pe urma obligatiilor salariale aferente, astfel ca bugetul de stat va inregistra inca un minus in ce priveste incasarile la bugetul de stat.

Analizand modificarile legislative pentru microintreprinderi consider ca impactul acestor modificari va aduce numai deservicii atat pentru mediul de afaceri cat si pentru bugetul de stat si cred ca nu e tarziu (pana in 01.02.2013 mai sunt cateva zile) sa fie indreptata aceasta “eroare” legislativa.

Articolul poate fi vizualizat si accesand adresa
http://www.buzznews.ro/2013/01/26/soc-si-groaza-pentru-microintreprinderi-ce-impozit-nou-a-aparut/


Si parerea mea/ta conteaza!

2 comentarii:

  1. dar cei care s-au incadrat totusi ,la 31.12.12,in limita de 100.000 eu ,raman microintreprinderi pe tot parcursul anului 2013,nu?? adica microintrprinderile care au realizat venituri/31.12 intre 65 si 100 mii de euro...

    RăspundețiȘtergere
  2. raman micro pt 2013, dar doar provizoriu pana ajung la limita de 65.000 euro si daca o depasesc in cursul anului 2013 indiferent de luna vor plati impozit pe profit pentru tot anul 2013 din trimestrul in care depasesc limita, calculul de impozit facandu-se cumulat de la inceputul anului, deci este mai mult o amanare de aplicare a impozitului pe profit pentru unele firme.

    RăspundețiȘtergere