7 sept. 2011

Scutirea de impozit pentru programatori -discriminatorie

Aplicarea, in acest moment, a scutirii de impozit pe salar pentru programatori o considera o masura sfidatoare si discriminatorie fata de toate celelate profesii si meserii. Guvernul, pe fondul asa zisei "crize economice" induse, a taiat fara mila din salariile profesorilor, medicilor, etc dar a lasat , probabil intentionat, facilitatea de scutire de impozit pentru programatori (probabil s-a considerat ca aceasta categorie este cea mai defavorizata si merita un ajutor...!!!)
Daca Guvernul doreste sa stimuleze domeniul IT, o poate face acordand facilitati firmelor si nu salariatilor acestora.

Propun abrogarea cat mai urgenta a prevederilor legislative privind acordarea scutirii de impozit pentru programatori.(Ordinul nr. 748 din 13.05.2004)

Impactul abrogarii Ordinului 748/2004
Prin abrogarea acordarii discriminatorie a scutirii de impozit pentru programatori, in defavoarea tuturor celorlate categorii socio-profesionale ar crea premisele ca sumele incasate in plus din impozitul pe salar pentru programatori sa se poate reveni asupra deciziei de dimimuare nejustificata a salariilor profesorilor, medicilor, etc...

12 comentarii:

 1. Probabil ca prin impozarea spagilor primite de unii medici de top si a sumelor cerute pentru orele particulare tinute de multi dintre profesori s-ar putea plati salariile tuturor acestor programatori. Poate d-l Fanea s-ar putea interesa sa vada cam cat platesc impozit la buget firmele ale caror programatori sunt scutiti de acest impozit si s-ar mai gandi putin inainte sa scrie astfel de texte.
  Poate ca un mic impozit pe ideile debitate pe internet n-ar strica, s-ar mai completa putin bugetul de stat, sa aiba unii bugetari in ca sa-si afunde ambele maini...

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu sunt intru totul de acord ca statul sa acorde facilitati firmelor, dar nu angajatilor, pentru ca prin aceasta scutire de impozit acordata programatorilor statul face o mare discriminare, adica la unii le taie din salarii iar la altii le acorda facilitati si cu acest lucru nu pot sa fiu de acord, cum bineinteles nu pot fi deacord nici cu banii incasati de la medici fara sa fie impozitati.
  Ar fi interesant de auzit o propunere din partea ta "anonim" prin care statul sa poata reglementa impozitarea tuturor veniturilor incasate de medici!

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt F.M. - Salut! Eu sunt de acord cu tine. Bravo! O societate in care exista astfel de discriminari, gen "protectii de breasla", pe termen lung va avea de suferit. Eu am ajuns pe blogul tau dupa ce am vazut reactia unor programatori pe buzznews.ro, reactii care mi-au adus aminte de cuvintele marelui N. Iorga: "Cel ce ridica pumnul sau glasul, e cel far de argument!" Modelul facilitati pt. firme si nu pentru angajati a fost aplicat in Slovenia (in pharma), Polonia (infrastuctura) etc si.....diferentele se vad! Ar fi multe de spus, dar intr-o chestiune vreau sa ma consut cu tine, ca si economist - acum cateva luni vedeam o stire precum ca, dupa I.N.S., in domeniul programarii, din 2009 (parca, nu mai sunt sigur) cresterile salariale anuale au fost in medie de 15% si deci o impozitare de 16% nu ar duce in fapt decat la aproximativa stagnare salariala de la un an la altul si cum ai ramas in tara pe suma X, poti sa ramai si in continuare bine-merci...deci...In final nu imi ramane decat sa te mai felicit o data pt. modul tau de gandire si...multa sanatate!
  P.S.: se pare ca pe eJobs sau bestJobs acel 15% al I.N.S. este corectat de astia la 10% si calculele se pot ajusta la 10-15%, dar oricum, si o scadere salariala reala de max. 6% nu ar fi, din pc. meu de vedere, un motiv de emigrare in masa a acestei categorii profesionale. Mai vorbim! F.M.

  RăspundețiȘtergere
 4. F.M. iti multumesc pentru aprecieri.
  Lucian

  RăspundețiȘtergere
 5. Salutare Luciane!
  Sunt F. M. si am revenit pt. a iti supune atentiei urmatorul articol: http://www.mediafax.ro/economic/scutirea-de-la-plata-impozitului-a-programatorilor-it-a-generat-crestere-economica-6195374
  Cateva pc. de vedere ale mele strict pe acest articol:
  1 - "ponderea în PIB a acestui sector ajungând de la 3% la 10%" - tendinta general valabila la nivel mondial, deci...;
  2 - "se vor pierde 1.600 de locuri de muncă în IT" - !? - fiind vorba de impozitarea veniturilor angajatilor si nu a profitului firmei angajatoare, ceva scapa.......si nu vad nici de ce patronatul ar fi obligat sa sustina acest impozit....poate vezi si intelegi tu mai multe;
  3 - si cel mai important, "din care 4% pleacă în străinătate" - deci motivatia care a stat la baza promovarii acestei facilitati este in acest moment nula....si prin urmare....;
  Tinem legatura. Mult succes in toate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dl Pambucian, cel care a introdus cu multi ani in urma aceasta scutire tine cu dintii de ea si in acest moment. Probabil o fi avand el vreun scop foarte bine determinat care nu il stim noi.orice investitor in domeniul IT vine si investeste in Romania in acest domeniu nu pt scutirea de impozit ci pentru salariile foarte mci comparativ cu salariile pe acelasi domeniu platite in alte tari. In fapt facilitatea nici nu conteaza in bugetul firmelor, intrucat cu sau fara scutirea de impozit costul total salarial pe angajat este acelasi.
   Multumesc F.M. pentru comentariile tale si te astept si cu alte comentarii si pe alte subiecte ale mele.
   Lucian

   Ștergere
 6. http://www.riscograma.ro/2463/lectia-scutirii-de-impozit-pentru-programatori/

  "Pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitul pe salariu, statul primeşte 13 lei."

  Deci pana la urma, aceasta scutire discriminatorie face mai mult bine celor discrimanti decat beneficiarilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea privind scutirea de impozit are mari lacune de aplicare, a se vedea raspunsurile total diferite, la aceeasi speta pe aceasta lege, date de administratii judetene diferite din cadrul MFP (cautati pe net ca le gasiti). Si mai este o mare lacuna in aceasta lege pe care nici Fiscul si nici multe dintre firmele din domeniu nu l-au sesizat inca (unele l-au sesizat). Nu il fac public ca sa nu deschid cutia pandorei pt fisc, dar pt generatiile de IT-isti care termina faculta dupa 2009 atentie!

   1 leu contra 13 lei este aberatie, bugetul pe angajat cu sau fara scutire este acelasi.

   Ștergere
  2. Adica eu daca sunt programator incepator si primesc salariu brut de 2000 de roni, si impozitul pe salariu este de 246 roni, dupa cum spune legea, acesti bani angajatorul ar trebuie sa nu ii dea statului, ci mie? e corect asa?

   Ștergere
  3. Daca te incadrezi in prevederile legale privind calificarea si firma a obtinut sau obtine in urma muncii tale un venit anual de cel putin 10.000 usd atunci firma poate aplica in cazul tau aceasta facilitate, dar trebuie sa stii ca nu este obligatoriu ca firma sa o aplice. Daca totusi o aplica in cazul tau cei 246 lei aferenti impozitului pe salar iti revin tie!

   Ștergere
 7. Domnul meu drag, aceasta scutire de impozit tine foarte multi "programatori" si firmele de IT inca in tara!
  Presupun ca ar fi mult mai bine pentru buget sa plecam/plece din tara, nu?
  Iar in privinta salariilor imi pare rau ca esti total dezinformat, salariile din IT din Romania sunt la 60% din valoarea salariilor din Germania, aproape identice cu cele din Slovacia/Slovenia/Austria/Cehia.

  Impozitul 0 este o facilitate si pentru firme nu numai pentru angajati! Pentru un salariu de 1000 net angajatorul plateste cu cei 160 de euro mai putin, daca facem un calcul simplu la o firma de 200 angajati iese o diferenta de 32k pe an, bani care pot face diferenta intre a angaja personal sau nu.

  Pentru a stimula economia Romaniei te rog sa iti cumperi un domeniu administrat in RO (sa nu uiti sa ceri chitanta) si sa iti administrezi acolo minunatul tau blog si nu pe un site care iti ofera aceasta facilitate gratuit.

  Imi cer scuze (pe final) ca te-am deranjat din vizionarea filmului care l-ai copiat ilegal de pe torente si nu ai putut ajuta economia nici macar cu un bilet (+1 gratis) la Orange film.

  RăspundețiȘtergere
 8. In primul rand orice programator negociaza pe salariul net, nu pe cel brut. Cum gestioneaza firma problema cu impozitele e problema firmei, deci in final pentru programator e acelasi lucru. In al doilea rand am vazut ca se mentioneaza profesorii si medicii. In privinta profesorilor as vrea sa incep cu numarul standard de ore pe saptamana care inseamna 16 ore in conditiile in care pentru un programator in general numarul de ore pe saptamana este de 40+ .Numai luand in calcul numarul de ore pe sapatamana si tot avem un raport de 2.5 la 1. Deci un profesor care ar munci 40 de ore sapatamanal ar avea un salariu de 2.5 ori mai mare. Practic un profesor are un serviciu echivalent cat de cat cu un serviciu part time. In al doilea rand putem aduce in discutie si numarul de zile de concediu. Profesorii ca concedii au 4 luni de zile platite pe an fixe indiferent de situatie, programatorii au doar 21 de zile in general. Daca calculam deci venitul anual al unui profesor / numar de ore si facem similar pentru un programator intr-o treapta similara de vechime vedem ca sumele rezultate sunt comparative, daca nu mai mari in cazul profesorilor. Daca punem in considerare profesorii din mediul universitar, atunci avem in cazul lectorilor sau mai sus salarii care rivalizeaza cu cele ale programatorilor de top. In plus lectorii au o data la 5 ani un an concediu platit. In privinta medicilor sunt partial de accord. Dar in conditiile in care pentru a fi tratat ca o fiinta umana de ei trebuie sa dai spaga (ma refer la cei de la stat) si ajungi ca suma la acelasi nivel ca medicii din zona privata care te trateaza din start ca un om nu consider ca merita sa fie deplansi. In ambele cazuri si in multe altele exista multi oameni slab calificati care nu isi fac treaba si care pretind spaga. Daca situatia asta ar disparea probabil ca si salariile acestor persoane s-ar mari.

  RăspundețiȘtergere